Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Επιστολή ενός καθηγητή σε διαθεσιμότητα προς τους συναδέλφους του

Posted by Kozan on 4 February 2014 09:38 | Επικαιρότητα 4

Προς τους συναδέλφους Καθηγητές,
Αγαπητοί συνάδελφοι, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η δίκη πρότυπο που αφορά στην κατάργηση των πιο δημοφιλών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ, που οδήγησε σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς, δημιούργησε τεράστια προβλήματα λειτουργίας στα εν λόγω σχολεία, στέρησε από τους μαθητές το δικαίωμα επιλογής και αναβάθμισε θεσμικά τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα, η ΟΛΜΕ προκήρυξε απεργία και διαθέτει λεωφορεία που θα μεταφέρουν όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να μεταβούν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο που θα γίνει έξω από το ΣτΕ στις 10:30π.μ.
Αν ο ιστορικός του μέλλοντος έδινε ένα όνομα στην ημέρα αυτή, αυτό θα ήταν: «Η ημέρα της απόλυσης του εκπαιδευτικού», καθώς μετά το 1911 είναι η πρώτη φορά που στην ιστορία του ελληνικού κράτους συζητούνται ομαδικές απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Γνωρίζουμε ότι μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων, τη δυσκολία και τη ρουτίνα της καθημερινότητας αλλά και την παραπληροφόρηση της κυβέρνησης, το θέμα της διαθεσιμότητας δεν συζητείται μέσα στη σχολική κοινότητα. Ακούτε για θέσεις στα ΙΕΚ, στα ΣΕΚ, στα Νοσοκομεία, στους Δήμους. Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι μετά από πάνω από έξι μήνες εργασιακής αβεβαιότητας, μετά από ψέματα, συκοφαντίες και παλινωδίες από την πλευρά της κυβέρνησης (υπουργείο Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Εσωτερικών), το φάσμα της απόλυσης σε 43 ημέρες θα γίνει μια πραγματικότητα, καθώς έχουν προκηρυχθεί μόλις 1308 θέσεις σε σύνολο 1845 εκπαιδευτικών και οι διαδικασίες έχουν κολλήσει.
Αν θέλετε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, φεύγοντας σήμερα από το σχολείο πείτε στον εαυτό σας ότι για 24 ώρες είστε σε διαθεσιμότητα, ότι δεν έχετε τα απαιτούμενα μόρια και ότι σε οχτώ μήνες απολύεστε. Κάντε το πείραμα μόνο για 24 ώρες, όχι για έξι μήνες. Θα είστε μόνο ένας απολυμένος και όχι 2000, άρα στα μάτια της κοινής γνώμης η δική σας απόλυση θα είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Το λέμε αυτό γιατί επιχειρείται μία εκστρατεία «ενημέρωσης», ότι από τη δεξαμενή των εκπαιδευτικών θα απολυθούν μόνο 445 ή 212. Αν στο νούμερο αυτό ήσασταν εσείς μέσα; Η 7η Φεβρουαρίου επομένως είναι η μέρα της μάχης όλου του εκπαιδευτικού κόσμου και όχι μόνο των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα. Η μάχη του εκπαιδευτικού κόσμου ενάντια στην πολιτική των απολύσεων. Μία μάχη που υπερβαίνει τους πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς και μπορεί να αποτελέσει τη συγκολλητική ουσία που θα ενώσει επιτέλους τους εκπαιδευτικούς, απέναντι σε μια εξουσία που λειτουργεί εξωθεσμικά και αντιδημοκρατικά (οι λέξεις αυτές στοιχειοθετούνται με έγγραφα και πρόσωπα) και έχει ενσπείρει το φόβο μέσα στα σχολεία.
Η μάχη μας, όλων, η νίκη μας, όλων, θα είναι το μάθημα ζωής προς τους μαθητές μας. Οι καθηγητές τους, οι δάσκαλοι τους, ενωμένοι, δεν ανέχονται τον εκφοβισμό. Δεν μπορούν να διδάσκουν με χαμηλωμένο βλέμμα ή να δηλώνουν την απάθεια τους για όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση. Διεκδικούν, πέρα και έξω από διακρίσεις (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ), το δίκιο όλων των μαθητών, το δικαίωμα τους στην επιλογή, το δικαίωμα τους στη μόρφωση.
Ας σταθούμε όρθιοι λοιπόν.
Ας συμμετέχουμε όλοι στην απεργία.
Ας γεμίσουμε τα λεωφορεία που πηγαίνουν στην Αθήνα την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.
Είναι δική μας υπόθεση.
Είναι ο αγώνας όλου του εκπαιδευτικού κόσμου για όλους τους εκπαιδευτικούς και για όλους τους μαθητές.
ΣΑΚΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
- See more at: http://www.kozan.gr/?p=142906#sthash.iAkcDoJt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου