Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΟΛΜΕ:Επιστολή για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων εκπαιδευτικών -Υπόμνημα σχετικά με την προκήρυξη θέσεων μετάταξης για νοσηλευτές


Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

ΘΕΜΑ: Συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ για το επείγον και σοβαρού ζητήματος της διαθεσιμότητας και των απολύσεων εκπαιδευτικών




Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Όπως γνωρίζετε, με το άρθρ. 82 του ν.4172/2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.845 εκπαιδευτικοί της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης διαλύοντας παράλληλα εκπαιδευτικές δομές του δημόσιου σχολείου που έχουν εξαιρετική προσφορά στην εκπαίδευση και σημαντικό μαθητικό δυναμικό.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σχετικές προκηρύξεις. Οι θέσεις όμως που έχουν προκηρυχθεί δεν καλύπτουν το σύνολο των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, παρά το γεγονός πως υφίστανται οι σχετικές ανάγκες. Σε αυτό συνηγορεί και η ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων στις εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ έχασαν τους καθηγητές τους. Στα περισσότερο σχολεία δεν έκαναν μάθημα ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για πολλούς μήνες την τρέχουσα σχολική χρονιά. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σχολεία που έχουν κενά εκπαιδευτικών.

Κύριε Πρόεδρε,

Βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών. Στις 22 Μαρτίου 2014, το Ελληνικό Κράτος προχωρά στην απόλυση μονίμων εκπαιδευτικών για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητά συνάντηση μαζί σας για την επίλυση του κορυφαίου αυτού ζητήματος.

Μπορείτε να δείτε σε μορφή pdf:




Υπόμνημα σχετικά με την προκήρυξη θέσεων μετάταξης για νοσηλευτές
ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κων. Αρβανιτόπουλο

τον Υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη

τον Υπουργό Διοικ. Μεταρρ., κ. Κυρ. Μητσοτάκη


Κύριοι Υπουργοί,


Με το ν.4172/13 αρ.82, 1845 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Εκπαιδευτικοί των τομέων υγείας – πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής – κομμωτικής.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα κανείς εκπαιδευτικός δεν έχει τοποθετηθεί σε άλλη θέση. Σας είναι γνωστό ότι ως ΟΛΜΕ επιμένουμε στην αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και την επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών στις θέσεις τους. Αναγκαιότητα που επιβάλουν τόσο οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αλλά όσο και το γεγονός ότι αυτοί οι τομείς υφίστανται σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση στις χώρες της Ευρώπης.

Σήμερα, λίγες μόνο ημέρες πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί απειλούνται με απόλυση στις 22 Μάρτη.

Στην τελευταία προκήρυξη (ανακοίνωση 10/2014, ΦΕΚ τ. Β 479/26-2-14) για τη μετάταξη σε νοσοκομεία των εκπαιδευτικών – Νοσηλευτικής που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, με έκπληξή μας διαπιστώσαμε πως οι θέσεις αντιστοιχούν σε ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι ΠΕ 14 και ΠΕ 18, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ δηλ. δικαιούνται να τοποθετηθούν σε ΠΕ και ΤΕ θέσεις αντίστοιχα στα νοσοκομεία.

Με τον τρόπο αυτό εξωθούνται στην πραγματικότητα οι εκπαιδευτικοί αυτοί όχι μόνο να αλλάξουν επάγγελμα εγκαταλείποντας τα τυπικά τους προσόντα και την πρόσθετη παιδαγωγική τους εκπαίδευση αλλά και να μεταταχθούν σε θέσεις κλάδου κατώτερης κατηγορίας, σε θέσεις κλάδου ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών. Να σημειώσουμε δε πως αρκετοί εκπαιδευτικοί διαθέτουν αυξημένα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πρόσθετες επιμορφώσεις κ.ά.)

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην προκήρυξη για ΔΕ θέσεις, στην πράξη οδηγεί σε βαθειά υποβάθμιση και ουσιαστικά στην απόλυση εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα και εμπειρία.

Ζητάμε να διορθωθεί η παραπάνω προκήρυξη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να μετατραπούν όλες οι θέσεις ΔΕ Β.Νοσηλευτών που προβλέπονται για τα νοσοκομεία, σε ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτικής.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

2 σχόλια:

  1. Κυριάκος Κυριακίδης6 Μαρτίου 2014 στις 12:52 π.μ.

    Καθώς πλησιάζει το τέλος του οκταμήνου της διαθεσιμότητας και για πολλούς από εμάς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της απόλυσης, θέλω να θέσω υπόψη της Συντονιστικής Επιτροπής και της ΟΛΜΕ ένα ζήτημα που δεν έχουμε ακόμη εξετάσει. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ μετά την πιθανή απόλυσή μας ή μετά τις 23/3/2014 θα βρεθούμε ανασφάλιστοι εμείς και τα εξαρτώμενα από εμάς μέλη;

    Παρακαλώ η ΟΛΜΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε ανασφάλιστοι μετά την απόλυσή μας και να κάνει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα αυτό. Τουλάχιστον να παραταθεί η ασφάλισή μας για όλο το 2014.

    Κυριάκος Κυριακίδης

    Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ18.08

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον συνάδελφο.Αυτό το καθαρά πρακτικό θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το συμπεριλάβουμε στους αγώνες μα;!
    Ελένη Ράικου
    Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ18.26

    ΑπάντησηΔιαγραφή