Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για τις καθαρίστριες

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μην εκτελεστεί η δικαστική απόφαση

Στις 10/6 θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών να παγώσει προσωρινά η δικαστική απόφαση με την οποία διατάσσεται η επαναπρόσληψη των καθαριστριών.
Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε, σύμφωνα με τον συνήγορο των καθαριστριών Γιάννη Καρούζο, το αίτημα του Δημοσίου με το οποίο ζητούσε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να μην εκτελεστεί η δικαστική απόφαση.
Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο των δικαστικών κινήσεων που κάνει το Υπουργείο για να ανατρέψει την απόφαση που δικαίωσε τις καθαρίστριες.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έλαβε υπόψη του την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το υπουργείο προχωράει:


1. Στην παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από το δικαίωμα άσκησης του ενδίκου μέσου της έφεσης

2. Στην άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

3. Στην άσκηση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης και αναστολής της ισχύος της εν λόγω απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο συντομότερο χρόνο, δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αίτημα αναστολής της επίμαχης απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία δικαιώθηκαν οι καθαρίστριες και ο Άρειος Πάγος προσδιόρισε να συζητηθεί το αίτημα αναστολής του υπουργείου στις 10 Ιουνίου 2014.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε και αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Πάντως μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωράει στην επανατοποθέτηση των καθαριστριών.
Το πανό αλληλεγγύης των εκπαιδευτικών σε
διαθεσιμότητα-απόλυση, έξω από το ΥΠΟΙΚ
Υπενθυμίζεται πως το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει «προδήλως απαραίτητες» για το Δημόσιο τις θέσεις εργασίας των 393 καθαριστριών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και διέταξε την επαναπρόσληψη τους, θεωρώντας αντισυνταγματική και ως εκ τούτου άκυρη την διαδικασία που εφαρμόστηκε.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί ερώτημα το οποίο έχει υποβάλλει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προς την τριμελή επιτροπή του άρθρου 3 του ν. 3068/2002 του Αρείου Πάγου, η οποία εποπτεύει τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις, για «τη δεσμευτικότητα εκτέλεσης της απόφασης σε παρόντα χρόνο».
Έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι καθαρίστριες έβαλαν τέλος στην κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών.
Συνεχίζουν όμως την κινητοποίησή τους, έξω από το κτίριο του υπουργείου, όπου βρίσκονται συνεχόμενα εδώ και 17 ημέρες.

Πηγή: newsbeast.gr,  kathimerini.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου