Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η δικαιοσύνη είναι "τυφλή"

Νέα «βόμβα»: Ζητούν άμεσα τα αναδρομικά τους οι δικαστές!

Αποτέλεσμα εικόνας για δικαστες αρειου παγου
Την άμεση καταβολή των αναδρομικών που τους επιδίκασε το Μισθοδικείο ζητούν οι πέντε ενώσεις των δικαστών και των εισαγγελέων, τα προεδρεία των οποίων επιθυμούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα.


Πιο συγκεκριμένα οι πέντε δικαστικές ενώσεις (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), επισημαίνουν πως παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες καταβολής των αναδρομικών.

Ειδικότερα, οι δικαστικές ενώσεις ζητούν, με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, την έκδοση εντός του Σεπτεμβρίου υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει το όλο θέμα και την τήρηση της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει με τον κ. Σαμαρά, και η οποία «περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αφενός την επαναφορά των δικαστικών αποδοχών στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί πριν από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, αφετέρου την καταβολή έως τα τέλη Ιουνίου 2014 των αναδρομικών διαφορών των αποδοχών, που παρανόμως παρακρατήθηκαν και αντιστοιχούσαν στα διαστήματα από 1.8.2012 έως 31.12.2012 και από 1.1.2014 έως 30.6.2014».


Ολόκληρη η ανακοίνωση των πέντε δικαστικών ενώσεων έχει ως εξής:

«Με την 88/2013 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος κρίθηκε ότι οι διατάξεις του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222), με τις οποίες επιβλήθηκαν για πολλοστή φορά περικοπές στις αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών, αντίκεινται στα άρθρα 26, 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος και στις απορρέουσες από αυτά αρχές της διάκρισης των λειτουργιών, της ισοδυναμίας και της ισοτιμίας αυτών και της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας, συνεπώς για τον καθορισμό των αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από τη θέση σε ισχύ των αντισυνταγματικών διατάξεων του ν. 4093/2012.

Κατόπιν της ως άνω δικαστικής απόφασης έλαβε χώρα συνάντηση, του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Δικαστικών Ενώσεων, κατά την οποία ο πρώτος δεσμεύτηκε κατά τρόπο ρητό και ανεπιφύλακτο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει, ως οφείλει, την απόφαση αυτή, θεσπίζοντας διατάξεις με τις οποίες αφενός οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών θα επανέλθουν εφεξής στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και αφετέρου θα ρυθμίζεται ο τρόπος εξόφλησης των απαιτήσεών τους, των σχετικών με τις αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους.

Πηγή άρθρου: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου